lifestyle

Kuchnia turecka dla wegetarian

Turcy uwielbiają mięso – wystarczy tylko spojrzeć na recepturę najpopularniejszych dań z tej kuchni, aby przekonać się o prawdziwości tego twierdzenia. Nie oznacza to jednak, że osoby, które z pewnych przyczyn decydują się nie jeść mięsa, nie znajdą w kuchni tureckiej czegoś smacznego dla siebie. Tak naprawdę w tej kuchni jest kilka doskonałych potrwa vege.

Dania z kuchni tureckiej dla wegetarian

Choć Turcy lubią dania mięsne, to warto wiedzieć, że ta wyjątkowa kuchnia, pełna koloru, smaku i aromatu będzie miała do zaoferowania coś smacznego także osobom niejedzącym mięsa. Jakie tureckie potrawy wegetariańskie warto spróbować w kraju kojarzonym w dużej mierze z kebaba?

Lahmacun

Najlepsze tureckie potrawy wegetariańskie? To między innymi najpopularniejszy fast food w Turcji, czyli Lahmacun.
Czym jest Lahmacun? To dość cienkie drożdżowe ciasto z farszem. Śmiało można stwierdzić, że przypomina trochę pizze. To danie w swojej klasycznej w wersji podawane jest z mięsem. Występuje również w wersji dla wegetarian, gdzie wypełniony jest warzywami i soczewicą.

Corba

Czym jest corba? To po prostu zupa przygotowana z soczewicy. Czasem zawiera również dodatki w postaci ziemniaków, marchewki, pomidorów, cebuli czy pietruszki. Niezależnie od tego, z czym łączona jest soczewica, zupa ta zawsze podawana jest z cytryną.

Sałatka kisir

Sałatka kisir to połączenie pomidorów, ogórków, natki pietruszki i kaszy bulgur. Całość doprawiona jest pieprzem, solą oraz chili. W Turcji jest to danie wegetariańskie serwowane jako przystawka – coraz częściej można spotkać się z tym, że w upalne dni stanowi zastępstwo dla dania głównego.

Mücver

Popularnym wegetariańskim daniem w kuchni tureckiej jest także Mücver. To placki z cukinii, które przygotowuje się dokładnie tak samo, jak polskie placki ziemniaczane. Potrawa serwowana jest najczęściej z dipem jogurtowym i koperkiem.

Gözleme

Wybierając tureckie potrawy vege, warto spróbować Gözleme. To placek przygotowywany z ciasta, nadziewany mieszanką szpinakowo-serową. Jest to jedna z najpopularniejszych potraw bezmięsnych, jakie można spotkać w tureckich street – foodach. Co ciekawe, w Turcji pojawia coraz więcej barów, które specjalizują się w przygotowaniu tego placka, modyfikując jego nadzienie na wiele sposobów.

Smak, aromat i brak mięsa

Tureckie potrawy vege są smaczne, kolorowe, pełne smaku i aromatu. Cho Turcy kochają mięso, to jednak jest to kuchni na tyle nowoczesna, że nawet osoby rezygnujące świadomie z jego jedzenia znają w niej coś odpowiedniego dla siebie.