Porady, Przemysł

Pielęgnacja i konserwacja zmywarki w lokalu gastronomicznym

Zmywarka gastronomiczna jest jednym z najistotniejszych urządzeń w lokalu. Bez względu na to, czy chodzi o hotel, kawiarnię, stołówkę szkolną czy restaurację, podawanie dań na brudnych talerzach jest niedopuszczalne i może kosztować nas nie tylko utratę reputacji. Profesjonalna zmywarka musi być regularnie czyszczona i konserwowana, co będzie w stanie zapewnić odpowiednią higienę używanych naczyń i wydłużyć żywotność stosowanego urządzenia.

Zmywarka gastronomiczna – jak powinna wyglądać jej konserwacja

Kupno zmywarki gastronomicznej dostępnej np. na stronie https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zmywarki-gastronomiczne/91 jest dużą inwestycją, co stanowi przekonujący powód, żeby zadbać o jej właściwe używanie oraz konserwację. Dzięki temu mamy szansę wydłużyć żywotność sprzętu czy zaoszczędzić na naprawie. Aby tak się stało, należy przestrzegać najważniejszych zasad:

  • nie można dopuścić do zapychania oraz gromadzenia się brudu w komorze. Należy dokładnie wyczyścić talerze z pozostałości jedzenia przed umieszczeniem ich w zmywarce. Konieczne jest używanie wyłącznie profesjonalnych płynów do zmywarek polecanych przez producentów,
  • niezbędne jest codzienne mycie zmywarki po zakończonej pracy za pomocą delikatnego detergentu, tak żeby w komorze nie zgromadził się brud. Ponadto konieczne będzie przeprowadzenie gruntownego czyszczenia całości urządzenia raz w miesiącu,
  • zapobieganie odkładaniu się osadu z kamienia – jeżeli w lokalu mamy twardą wodę, należy wyposażyć zmywarkę w zmiękczacz manualny albo automatyczny. Niewielka ilość kamienia może się jednak gromadzić mimo montażu zmiękczacza do wody, dlatego nie możemy zapomnieć o regularnym odkamienianiu.

Czyszczenie zmywarki gastronomicznej jest kluczem do długowieczności

Czyszczenie zmywarki gastronomicznej to nie tylko kwestia higieny, ale również kluczowy element konserwacji, który może wpływać znacznie na jej żywotność. Regularnie wykonywane czyszczenie pomoże zapobiec gromadzeniu się resztek pokarmów oraz innych zanieczyszczeń, które prowadzą do uszkodzeń mechanicznych, zatorów czy pozostałych problemów.

Czyszczenie zmywarki gastronomicznej winno obejmować nie tylko codzienne czynności jak mycie ramion rozpylających i opróżnianie filtrów, ale też dokładniejsze czyszczenie wykonywane co parę tygodni. Ostatnie powinno uwzględniać wyczyszczenie uszczelek na drzwiach, usunięcie osadów z kamienia czy sprawdzenie części grzewczych. Przy tym wszystkim należy pamiętać, że każda zmywarka jest inna i wymaga innego czyszczenia.